poniedziałek, 16 listopada 2015

Zupa krem z cukinii



Zupa pożywna, a mało kaloryczna. Dzięki dodatkowi indyjskich przypraw idealna na kolację lub, gdy chcemy się trochę rozgrzać.




Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia;
- 1 cebula,
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży;
- 1 łyżka oleju; 
- jogurt naturalny;
- przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz.



  • Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. 
  • W garnku rozgrzewany olej i szklimy na nim cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i lekko podsmażamy, uważając, żeby nie przypalić. 
  • Następnie wsypujemy curry, kurkumę i imbir (ilość według uznania), robiąc coś w rodzaju zasmażki. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zalewamy niewielką (!) ilością wody. Należy pamiętać, by woda maksymalnie przykryła warzywa w garnku. Cukinia także puści wodę podczas gotowania, a gdy nalejemy jej za dużo, zupa wyjdzie po prostu za rzadka. 
  • Gotujemy do miękkości, w międzyczasie przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy cukinia będzie już miękka, zakręcamy gaz i czekamy aż wywar wystygnie. 
  • Następnie blendujemy go i podgrzewamy. Jeśli zupa jest mało wyrazista w smaku można ją jeszcze doprawić. 
  • Gotową zupę rozlewamy do miseczek, robiąc na jej środku keks z jogurtu naturalnego.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zostawiony po sobie ślad. Wszystkie komentarze są dla mnie ogromną motywacją :)