Zupa pożywna, a mało kaloryczna. Dzięki dodatkowi indyjskich przypraw idealna na kolację lub, gdy chcemy się trochę rozgrzać.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia;
- 1 cebula,
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży;
- 1 łyżka oleju;
- jogurt naturalny;
- przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz.
- Cebulę i cukinię kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewany olej i szklimy na nim cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i lekko podsmażamy, uważając, żeby nie przypalić.
- Następnie wsypujemy curry, kurkumę i imbir (ilość według uznania), robiąc coś w rodzaju zasmażki. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zalewamy niewielką (!) ilością wody. Należy pamiętać, by woda maksymalnie przykryła warzywa w garnku. Cukinia także puści wodę podczas gotowania, a gdy nalejemy jej za dużo, zupa wyjdzie po prostu za rzadka.
- Gotujemy do miękkości, w międzyczasie przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy cukinia będzie już miękka, zakręcamy gaz i czekamy aż wywar wystygnie.
- Następnie blendujemy go i podgrzewamy. Jeśli zupa jest mało wyrazista w smaku można ją jeszcze doprawić.
- Gotową zupę rozlewamy do miseczek, robiąc na jej środku keks z jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zostawiony po sobie ślad. Wszystkie komentarze są dla mnie ogromną motywacją :)