czwartek, 10 grudnia 2015

Szybkie owsiane ciasteczka w sam raz na drugie śniadanie


Drugie śniadanie stanowi dla mnie nieustanną zagadkę. Co można ze sobą zabrać, żeby nie było nudno, sztampowo, ale za to smacznie i oryginalnie. Dla mnie najważniejszy jest czas spędzony w kuchni – musi być szybko, bo po cóż zastanawiać się godzinami co mogę spakować do pudełeczka?
Właśnie dlatego postanowiłam trochę pokombinować. Możliwe, że nikogo nie zaskoczę moimi pomysłami, ale przyjdę z pomocą tym, którzy do pracy/ szkoły/ na studia nosili oklepane kanapki, bo je najprościej i zarazem najszybciej zrobić. 

Czas więc na pierwszy cykl kulinarny na moim blogu, który będzie nosił wdzięczną nazwę ;): wynalazki na drugie śniadanie. 

Dzisiaj przedstawiam przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną.

Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych górskich;
- 1 banan;
- 1 łyżka żurawiny;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżeczka cynamonu.

Banana kroimy na kawałki i przekładamy do miseczki. Dorzucamy do niego płatki owsiane i żurawinę.  Całość ugniatamy widelcem. Na koniec dodajemy cynamon i łyżkę miodu, wszystko razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niego kupki przygotowanej masy. Pieczemy około 30 minut, w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się przyrumienią. Ja najbardziej lubię jak są wręcz ciemne. 

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Mniaaaam! Kocham ciasteczka owsiane! :) Muszę kiedyś sobie takie sprawić :)

    Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do mnie :)
    http://monika-ludwa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki prościutki przepis, nawet mam teraz wszystkie potrzebne składniki :) Juz chyba wiem co bede robiła jutro rano

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, szkoda tylko że mój studencki piekarnik nie chce ze mną współpracować. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hah, mój też pozostawia wiele do życzenia, ale przy owsianych daje radę.

      Usuń

Dziękuję za zostawiony po sobie ślad. Wszystkie komentarze są dla mnie ogromną motywacją :)