Składniki (dla dwóch osób):
- 4-5 dużych ziemniaków;
- 5-7 łyżek oliwy z oliwek;
- ulubione przyprawy ( u mnie): sól, bazylia, oregano, ząbek czosnku, kolendra, słodka papryka;
- 1 cukinia;
- pół papryki;
- 1 duża cebula;
Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie naciąć je w plasterki (uważać żeby nie przeciąć ich do końca, ja użyłam w tym celu łyżki, która ograniczała ruch noża- mają wyglądać tak jak na załączonym poniżej zdjęciu).
Następnie wlewamy do miseczki oliwę z oliwek, dodajemy do niej rozgnieciony na prasce ząbek czosnku i wybrane przez siebie przyprawy. Na razie NIE dodajemy soli. Mieszamy wszystko ze sobą i tak przyrządzonym sosem smarujemy ziemniaki, należy pamiętać żeby posmarować je też pomiędzy plasterkami , nie tylko na wierzchu.
Jeśli mamy dwa naczynia żaroodporne w jednym możemy ułożyć ziemniaki, w drugim cukinię. Ja ziemniaki ułożyłam na blaszce. Następnie należy ziemniaki posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 1 godzinę.
W tym czasie należy umyć cukinię i pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Następnie posypać plasterki solą i poczekać aż puszczą sok (zazwyczaj trwa to około 5-10 minut), osuszyć plastry ręcznikiem papierowym. Na plastrach ułożyć pokrojoną w piórka paprykę i cebulę. Posypać wybranymi przez siebie przyprawami, u mnie zawsze sporo słodkiej albo ostrej zmielonej papryki. Polać warzywa oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika, w którym pieką się już ziemniaki. Cukinię z warzywami pieczemy 40 minut.
Smacznego!
Mniam. Proste, a na pewno pyszne danie i super dodatek do mięs. Osobiście uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńMrrr jeszcze taki lekki sosik czosnkowy i pewnie niebo w gębie;)
OdpowiedzUsuńProste, pyszna, a na dodatek mam cukinie w ogródku :D
OdpowiedzUsuń